Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

6. rész Mégis milyen teát igyak kezdésnek? 7+1 embertípus

Fodor Szabolcs

 

Megpróbállak elnavigálni az első tea kiválasztásának rögös útján :D

 

Jogos a kérdésed amikor először meglátod a választékot vagy beszélsz velem személyesen, hogy „Melyiket válasszam kezdésnek?”. Azért azt szögezzük le, hogy valószínűleg mindenki teázott már életében, ha máskor nem az óvodai vagy iskolai menzán bizony „erőszakkal” inni kellett a teából ha ízlett ha nem. :) Persze nem volt az rossz, cukor, citrom és mindjárt iható teát kaptunk még ha 100 literenként csak 5 filter úszkált is a kondér tetején. Lényeg az, hogy mindenkinek van valamilyen elképzelése a teáról. Ha eljutsz oda, hogy szálas teára vágysz filteres helyett, nagyon jó úton haladsz. Annyit tanácsolnék, hogy amit eddig ittál filteres teában, felejtsd el mert egy új világ fog megnyílni előtted. Ebbe a világba szeretnélek bevezetni és támpontot adni a döntésedhez. Az eddigi tapasztalataim alapján a következő embertípusokra bontható a kezdő teázók sora. (Most fogom utoljára leírni, hogy „kezdő”, nem akarok megsérteni senkit. Értsd úgy, hogy olyan ember aki most ismerkedik a valódi teázással...) Szóval az embertípusok (figyelem a szöveg nyomokban iróniát tartalmaz!) :

 

  1. Az édesszájú

Néha tea is kerül az ő cukrába :D  Ő az aki még az ízesített teát is ízesíti. De semmi baj ezzel! Van egy jó hírem: senkit sem fogok lebeszélni a tea ízesítéséről. Először mindig úgy ajánlom minden teámat, hogy adj esélyt neki ízesítetlenül de amikor hazaérsz úgysem állok ott fölötted és úgyis tolni fogod bele a cukrot nagykanállal! Cukor helyett használj mézet is néha. A citrom… határeset. Az eleve savasabb fekete teákat még savasabbá teszi. De ahogy érzed. Ha magadra ismertél akkor a következő teákat ajánlom figyelmedbe:

 

  1. „Nekem mindegy csak üssön!”

Ő az aki alapvetően kávézik de próbál koffein alternatívát találni rá. Nincsen ízlésbeli kikötése, pörögni akar. Vagy az álmos hétfő reggelek miatt vagy a munkája olyan, hogy egész nap meg sem áll (pl. Anyukák, de róluk is lesz szó…). Egész nap szüksége van a koncentrációjára.  Ha Te is ilyen vagy akkor nem is húzom tovább, hogy mire van szükséged:

 

  1. A klasszikus

Neki a tea fekete. Nem akar kísérletezni. Enyhén ízesíti a teáját vagy natúr formában fogyasztja. Van egy jól bevált íz amihez minden nap visszatér. Régóta teázik és a teáját mindig ugyanabban a boltban, ugyanabban a napszakban veszi meg. Na jó! Most kicsit túloztam, hisz nem Batman komornyikjáról beszéltem hanem egy teljesen átlagos teázóról. Ha Te a klasszikus irányzat felé vennéd az utad akkor Veled van a legkönnyebb dolgom ha teát kell ajánlani. Ezek pedig:

 

  1. A kísérletező

„Nagyon jó neve van ennek a teának, kipróbálom!”, „Jól néz ki, kipróbálom”, „Nem ismerem, kipróbálom”, „Amúgy nem szeretem az ilyet, de kipróbálom”. Ők az igazi kalandorok. Ismeretlen utakon, úttörőként haladnak előre. Nem félnek az újdonságoktól, szeretik a kihívásokat. Igazi fenegyerekek, mindig feszegetik a korlátokat. Ők azok akik fagyiztak már buszon, léptek fűre „Fűre lépni tilos” táblánál és a család akarata ellenére kapcsoltak el a Barátok köztről… Viccet félretéve, ha Te szeretsz kísérletezni és újdonságokat kipróbálni akkor nagyon érdekes teákat fogok Neked ajánlani:

 

  1. A gyümölcskukac

Jelszó: gyümölcs, gyümölcs és gyümölcs. Neki mindegy csak legyen gyümölcs íz, gyümölcs darabok minden mennyiségben. Színtiszta gyümölcsteát nem találsz nálunk de ha Te gyümölcsmániás vagy akkor nem fogsz csalódni azokban amelyeket ajánlok neked. Ezek természetesen gyümölccsel ízesített szálas teák. Találni fogsz fekete, zöld, oolong és rooibos teát is közöttük:

 

  1. A szofisztikált

Nem éri be csak a legjobbal. Nem köntörfalazik, már elején kimondja a lényeget: „kérlek adj nekem prémium teát!”. Lehet, hogy még nem teázott eddig de általában amibe belekezd azt szeretné rögtön magas szinten művelni. Csak a natúr teák érdeklik, nem kísérletezik. Ha Te azt mondod, hogy rögtön belevágnál és kipróbálnád a natúr teák krémjét, akkor ajánlom Neked a „Fantasztikus Négyes” egyik (vagy mindegyik) tagját:

 

  1. Az egészségtudatos

Az egészséges életmód híve. Természetesen vannak fokozatai de nagy általánosságban heti legalább háromszor mozog, odafigyel az étkezésre, odafigyel a folyadékbevitelre (ugye? ugye??) és mindig tud időt szakítani a pihenésre. Nem tolja túl, nem mássza meg a Mount Everestet csak egy övtáskával az oldalán és nem futja le a marathont strandpapucsban. Az arany középút híve. Ha Te is ide tartozol és figyelsz az egészségedre de még nem teázol rendszeresen, akkor itt az ideje elkezdeni. Mit tudok ajánlani ami illik egy átlagos napodhoz? Lássuk csak:

 

7+1. Az Anya és gyermeke

Végül de nem utolsó sorban szeretnék Nektek is ajánlani tea alternatívát kedves Anyukák. Ez az ajánlás egyaránt vonatkozik a várandós, szoptatós Anyákra és 4 év alatti gyermekeikre. Van aki ilyenkor fokozottan figyel a koffein bevitelre is, óvja a magzatot és a csecsemőt. A kisgyerekesek pedig jól tudják, hogy 1 éves kortól úgy megindul a kicsi, hogy nem kell neki plusz „pörgető”, pörög ő anélkül is. :D 4 éves kor alatt nem is ajánlott semmilyen koffeines ital a kicsiknek. Utána már lehet mértékkel teáztatni a gyereket napközben, pl. alacsonyabb koffeintartalmú oolong teákkal.

Ui: az ajánlás nem vonatkozik arra az esetre amikor Anyaként éjjel nettó egy órát alszol és napközben gyufával kell kitámasztanod a szemhéjad, nehogy állva elaludj… Ekkor mehet a Red Bull–kávé-Gunpowder tea kombó!

Tehát az alternatívák:

Végül a saját ajánlásom

Most lehull a lepel. Elmondom nekem mely teák a kedvenceim. Én elsősorban natúr teákat iszok, ízesítés nélkül. A saját toplistám sorrend nélkül:

Remélem magadra ismertél és most már tudod melyik teával érdemes elindulnod. :)

Jó teázást!

Ne feledd! #vanegyteámneked