Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a különbség a fekete, zöld...stb. teák között?

IDE KATTINTVA választ találsz a kérdésre. Továbbá vannak még a rooibos és honeybush cserjékről származó teák, ezek külön növények, nincsenek rokonságban a tea cserjével.

 

Ezek a teák gyógyteák?

Az itt kapható teák elsősorban élvezeti teák de rendszeres fogyasztásuk pozitív élettani hatásokkal bír. Tehát gyógyteáért vagy konkrét betegség esetén keresd fel a gyógynövény szaküzleteket. A tea élettani hatásairól EBBEN A CIKKBEN olvashatsz bővebben.

 

Mit jelent a természetes ízesítés?

Természetes ízesítésen különféle fűszereket, szárított gyümölcsök őrölt koncentrátumát, illetve gyümölcsök héjából kivont olajokat értünk. Ezekkel elérhető koncentráltabb ízhatás.

 

Mennyi a tea szavatossági ideje?

Megfelelően zárt csomagolásban, páramentes környezetben, felbontás után 6 hónapig ajánlott elfogyasztani a teát. Az aromazáró csomagolás ezt a feladatot teljes mértékben ellátja. A 100 g-os csomagolás nem aromazáró ezért felbontás után töltsd át egy jól zárható tárolóba, pl. befőttesüveg, csatos üveg.  

 

Milyen hőfokon és meddig áztatható a tea?

Ezek az ajánlások minden tea címkéjén megtalálhatók, amelyek betartása garantálja a minőségi főzetet. Nem megfelelő hőfok és áztatási idő keserű teát eredményez.

Általános ajánlás:

  • Fekete tea            100 °C, 3-4 perc
  • Oolong tea           90 °C, 2-3 perc
  • Zöld tea                 80 °C, 2-3 perc
  • Feher tea               75 °C, 1,5-2 perc
  • Rooibos                 100 °C, 4-5 perc
  • Honeybush           100 °C, 4-5 perc
  • Egyéb gyümölcsös és fűszeres teák    100 °C, 5-6 perc

 

Mennyi tea szükséges egy csésze italhoz?

Általában egy teáskanál (~2 g) tea szükséges egy csésze (250-300 ml) teához. Teakedvelők körében és a távol keleten elterjedt a Gong Fu Cha teázási mód. Ez esetben 6-8 g teát használnak körülbelül 200 ml vízhez és az áztatási időt csökkentik a levél mennyiségével fordított arányban. Itt már több felöntés során is élvezhető a tea, áztatási idők felöntésenként változnak 20 másodperc és 1,5 perc között.

 

Tehát akkor mennyi teám lesz egy tasak (50 g) szálas teából?

Kis tea matek: 50 g ~ 25 csésze tea, ha egyszer öntöd le. De ki mondta, hogy csak egyszer lehet leönteni? A legtöbb minőségi szálas tea legalább kétszer leönthető, sőt a prémium teák (fehér, oolong) akár többször is. A második leöntésnél egy kicsit több áztatási időt hagyhatsz. Tehát akkor mennyi csésze teád lesz egy normál tasakból? Helyes válasz: ~50, ami körülbelül 14 liter teát jelent! Nyugodtan kísérletezz!

 

Fém szűrők rontják a tea minőségét?

Ezzel a kérdéssel általában a gyógyteáknál találkozhatunk de ennek nincs tudományosan megalapozott bizonyítéka. A rozsdamentes fémszűrők biztonságosan használhatók, nem lépnek reakcióba a teával, nem rontják annak minőségét. A boltokban kapható szűrök mind megfelelőek erre a feladatra de a TEÁZÁSI KELLÉKEK között nálunk is megtalálod a tökéletes szűrőt a mindennapi teázáshoz. 

 

Mi a különbség a szálas tea és a filteres tea között?

A filter korlátozott mérete miatt nem tölthetnek bele egész leveleket. Ezért itt használják az alacsonyabb levélosztályú (Broken, Fanning, Dust) és minőségű teákat. Ezzel szemben a szálas teák egész levelekből (GFOP, TGFOP…stb. jelölés) vagy nagy méretű, tört levelekből (BOP, GBOP jelölés) állnak. Minél kisebb a tealevél annál nehezebben kontrollálható az áztatás és keserű főzetet kaphatunk. A szálas teáknál ez okozza a minőségi különbséget a filteres teákhoz képest.

 

Sok koffein van a teában?

EBBEN A CIKKBEN írok a tea koffeintartalmáról, ajánlom figyelmedbe. :) 

 

Kisgyerekek ihatnak teát?

 A tea koffeintartalma miatt 4 éves kor alatt nem ajánlott a fogyasztása, 4 éves kor fölött is csak reggel vagy napközben. Kivétel ez alól a Rooibos, Honeybush és Gyümölcsös, fűszeres teakeverékek melyek koffeinmentesek.