Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

5. rész Tények és tévhitek a tea egészségügyi hatásairól

Fodor Szabolcs
2019. 08. 15. 00:00:00

 

Koffein, antioxidánsok és barátai.

 

A tea egészséges! Sokszor hallottuk már, de mi az igazság? Az elmúlt évtizedben a tea „csodával határos” egészségügyi hatásai miatt egyre növekvő népszerűségre tesz szert. Ha fogyni akarsz igyál zöld teát, ha pörögni akarsz igyál fekete teát, ha fekete hajad van és szőkét szeretnél igyál fehér teát… Na jó ezt az utóbbit most találtam ki, nem létező hatás ☺


Tehát külön egészségügyi előnyöket tulajdonítanak a különböző teafajtáknak, elfeledve azt a tényt, hogy minden teatípus ugyanarról a növényről származik. Sokszor találkoztam én is azzal a kéréssel, hogy „Szabi van teád erre, meg erre a bajra?....” A válaszom általában az, hogy „Sajnálom de nincs”. Miért is? Szögezzünk le pár dolgot:
- Nem vagyok orvos.
- Nem gyógyteákat árulok.
- Az egészség az életmód eredménye és nem szerezhető meg időszakosan beszedett „csodaelixírekkel”.


Ha ezt tisztáztuk, akkor mehetünk is tovább. A szálas tea amelyet árulunk elsősorban élvezeti ital. A tea földjén, Ázsiában hajlamosak az emberek teljesen hétköznapi dolgokat csodaszerként beállítani. Nagyon erős példa lesz de gondoljunk arra, hogy mennyi egzotikus állatot vadásznak le csupán egyetlen egy „csodatevő” testrészéért amelynek utána a legnagyobb felvevő piaca valamely ázsiai ország lesz. Erre csak azért tértem ki mert a teakereskedők és viszonteladók is előszeretettel nagyítják fel a tea pozitív élettani hatásait a nagyobb profit reményében. Ez a szemlélet átragad aztán a nyugati kereskedelmi kultúrára is amely előszeretettel alkalmazza marketing kulcsszavak között a „biztos fogyás teával”, „fiatalító tea”, „szálkásító tea” kifejezéseket. Ezzel nagyjából le is fedtük az emberek alapvető vágyait: jól akarok kinézni és fiatal akarok lenni. Teával? Igen! Hajlandó vagyok 10-szeres árat fizetni érte? Ugye hogy nem! Vagy igen? Ne dőljünk be ezeknek…


Antioxidánsok


Annak ellenére, hogy a teát elsősorban élvezeti italként fogyasztjuk, sok pozitív élettani hatása van. Az első szó amit mindenki hallott már az az antioxidáns (antioxidánsok feladata elsősorban a szabadgyökök semlegesítése amelyek sejtkárosító hatásúak) amelyből a teában sok található. Ennek a mennyisége nagyon sok tényezőtől függ ugyanazon típuson belül is. A teljesség igénye nélkül felsorolnék párat: szedési időszak, időjárás, feldolgozási módszer, teacserje fajtája (mint ahogy például a szőlőben is van nagyon sok fajta). Logikusan következik, hogy a legkevésbé feldolgozott teákban (fehér, zöld) a legtöbb az antioxidáns és végül a feketében a legkevesebb. De egy csészére vetítve olyan kis mértékű az eltérés, hogy nem „lövünk mellé” ha csak fekete teát iszunk, így is sok antioxidáns jut majd a szervezetünkbe. 


Koffein és polifenolok


A másik jelentős hatást gyakorló összetevő a koffein. Régen tévesen, a teában lévő vegyületet megkülönböztették a koffeintől és teinnek hívták. Mára azonban bebizonyosodott, hogy a két vegyület egy és ugyanaz. Tehát nincs kávé-koffein és tea-koffein, csak szimplán koffein. Annyira erős a koffein elleni „hadjárat”, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy kis mennyiségben pozitív élettani hatásokkal rendelkezik. Javítja a koncentrációs képességet, éberebbé tesz, növeli a fizikai teljesítményt. (Most a kávéimádók hatalmasat sóhajtottak! ☺ ) Mennyi a napi egészséges koffeinbevitel? Ez egyénfüggő de 400-500 mg között mozog egy felnőtt egészséges koffeinbevitelének határa. Ez körülbelül 3-4 csésze kávét és 6-8 csésze teát jelent egy nap. A tea koffeintartalma összetettebb dolog. Itt jön képbe a legnépszerűbb tévhit: a fekete teában van a legtöbb koffein. Ez így nem igaz. A fehér és zöld teában van a legtöbb koffein. Ez sem igaz. A tea koffeintartalma széles skálán mozog típuson belül is. Többek közt függ attól, hogy melyik évszakban szedték a leveleket, az időjárástól, a leszedett levelek minőségétől (fiatalabb levelek, rügyek magasabb koffeintartalmúak) és a feldolgozástól. Tehát ugyanúgy találhatunk pl. alacsony és magas koffeintartalmú zöld teát is. A legfőbb tényező inkább az, hogy mennyi fiatal levelet tartalmaz a tea. Ezért olyan oolong teák mint a Tie Guan Yin jellemzően alacsonyabb koffeintartalmúak mivel itt a csúcstól számított 4-5. levelek kerülnek felhasználásra ellentétben a többi típustól. Az oolong teáknál továbbá a hosszas feldolgozás is csökkenti a koffein tartalmat. Még szeretném megemlíteni a szintén antioxidáns hatású polifenolokat amelyek minden növényi eredetű élelmiszerben megtalálhatók. Sok pozitív hatásuk ismert, a mi szempontunkból még említésre méltó az a koffein negatív hatásának csökkentése. Ennek köszönhető, hogy a tea nem hirtelen „pörgeti fel” a szervezetet hanem hosszabban tartó éberebb állapotot eredményez, káros következmények nélkül. A kulcsszó itt is a mérték.


Egyéb pozitív hatások


A cikk írásának időpontjában jegyezzük az év legmelegebb napját, tombol a nyár. Sok embertől hallom, hogy nincs kedve forró teát inni ilyen melegben (érdekes, hogy a forró kávét ők sem engedik el a legnagyobb melegben sem ☺). A forró ital paradox módon mégis jobban elősegíti a test hűtését mint a hideg ital. A kulcs az, hogy a torokban lévő hőérzékelő receptorok miatt az agy kiadja a parancsot az izzadás fokozására. Mint tudjuk a párolgás hűtéssel jár (ez a funkciója az izzadásnak) így a test hamarabb eléri a megfelelő maghőmérsékletet mintha hideg itallal próbálnánk hűteni. De ha valakinek ennek ellenére sincs kedve a forró teához annak mindig ott van a jeges tea.


Végül de nem utolsó sorban olyan pozitív hatásról szeretnék írni amelyről nem sok helyen lehet olvasni. Ez pedig nem más mint a tea elkészítésének és elfogyasztásának szertartása, pontosabban ennek szervezetre gyakorolt hatása. Egy csésze tea 15 perc nyugalom. Vizet forralunk, előkészítjük a teafüvet, leforrázzuk és lassan elszürcsöljük a teát. Ez a nyugodt 15 perc elég lehet arra, hogy kifújjuk magunkat, kicsit átgondoljuk „hogyan tovább” és ugye nem kell ecsetelnem, hogy a stressz eredetű népbetegségek korában ez mennyire fontos.


Akkor melyiket igyam?


Azt válaszd amelyik ízlik! A pozitív hatásokat rendszeres fogyasztás esetén fogod érezni magadon. Ahogy említettem a tea nem csodaszer de ha beépíted a napi rutinodba a teázást akkor hosszú távon sokat teszel az egészségedért.

Jó teázást!