Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

9. rész A nyár slágere: hideg áztatás

Fodor Szabolcs

Amikor az ismerősök körében először említettem a hideg áztatás fogalmát mindenki furcsán nézett. Pedig nem most találtam fel a „spanyolviaszt”, csak egy olyan módszert ajánlottam amit a japánok Mizudashi néven előszeretettel alkalmaznak kávé és tea készítésére. A nyár kellős közepén pedig nincs egyszerűbb és kényelmesebb módja a jeges tea készítésének, mint a hideg áztatás.

Megjegyzés: angolul az eljárást „cold-brew” néven illetik amit „hideg főzésre” fordítunk ha szőrszál hasogatóak vagyunk. Ha pedig beírjuk a Google-fordítóba akkor azt kapjuk: „hideg sör”. :) 


A klasszikus jeges tea készítés árnyoldala


Hogyan készítünk a jelenlegi ismereteink alapján jeges teát? Fogunk egy megfelelő méretű edényt amiben vizet forralunk, vízhez arányosan teszünk teafüvet, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőbe. Ez a folyamat több órát vesz igénybe, amíg a forró teából hűsítőt kapunk. Nem beszélve az alapos szűrésről, áttöltésről és a családtagjaink rosszalló megjegyzéseiről, amiért emiatt foglaljuk a konyhát…. A forrázott teát (zöld, fekete, fehér) pedig alaposan, finom szűrőn le kell szűrni, mert a hűlés során ottmaradt apró tealevelektől keserű lesz a főzet. Mert az 4 óra múlva igen csak demoralizáló, amikor a hűsítő tea ihatatlan lesz. Erre a megoldás a hideg áztatás!


Heuréka!


A hideg áztatás a „lusták teázása” mivel az égvilágon semmi másra nincs szükség hozzá, mint teára, vízre, hűtőre. De nem a türelmetleneké, hiszen időre itt is szükség van… Ebből nem lesz instant jeges tea.
Mi kell hozzá? Egy megfelelő méretű edény a kívánt mennyiség függvényében. Befőttes üveg erre tökéletes. Arányokat most literben adom meg. Tehát 1 liter jeges teához szükséges 6-8 gramm (~3-4 teáskanál szálas tea. Lényeges, hogy csak szálas teát használjunk, a filtert nem akarjuk órákig áztatni vízben. Az edényt lezárjuk, összerázzuk és mehet is be a hűtőbe. Itt 8-10 órát ázni hagyjuk, leszűrjük (nem kell olyan alaposan, nem lesz keserű a tea) és kész a hideg teánk. Fontos! A hidegen áztatott teába kevesebb koffein oldódik ki ezért nagyobb mennyiségben is fogyasztható hűsítő.


Személyes tapasztalatok és tippek


Annak ellenére, hogy zöld és fehér teához ajánlják a hideg áztatást, én kipróbáltam az összes teával, ami elérhető a Teabazaar kínálatában. Nem csalódtam. A hidegen áztatott tea mellőz mindenféle kesernyés ízt, lágyabb verziója a forrázott teának. Az ízek pedig minden esetben visszaköszöntek legyen az ízesített zöld Cherry Sencha vagy natúr fekete Margaret’s Hope Darjeeling. Ha tudjuk, hogy másnap például strandra, túrára megyünk vagy csak egyszerűen a munkahelyre akarunk vinni jeges teát, akkor előző este, lefekvés előtt 2 perc alatt összedobhatjuk, majd másnap 2 perc alatt leszűrhetjük a kész teát.


Teaforradalom?


Ha egy olcsó teleshop-os műsorban lennék, akkor fennhangon mondanám, hogy ez a legújabb „forradalmi újdonság” a teázás világban. :) De nem új keletű dolog, csak kevésbé ismert. Viszont azt nyugodtan kijelenthetem, hogy ha kipróbáljátok, akkor tényleg ez lesz a nyár slágere, hiszen egyszerű és nagyszerű. Kedvenc teátokat így a nyári melegben sem kell nélkülözni. :)


Jó teázást és hűsölést!