Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

7.rész 5 kategóriában megmérkőzik a szálas és a filteres tea

Fodor Szabolcs

 

"Készülj a harcra és vele a kudarcra" /Szálas tea

 

A tea fogyasztása ezer éves múltra tekint vissza de a filteres változat viszonylag új találmány. Egy kicsit rántsuk le a leplet arról, hogy mit is tartalmaz egy filter. Természetesen tealeveleket tartalmaz (jó esetben…) de abból a legalacsonyabb minőségűt. A tea eladások 95%-át filteres tea adja. Sajnos az ebből készült tea (tisztelet a kivételnek) ízesítés nélkül gyakorlatilag ihatatlan így jogosan alakult ki rossz kép a teáról amit a boltok polcain találunk filteres formában.

Honnan jött a filter ötlete?

A filter elterjedése egy „baleset” eredménye volt. Egy Thomas Sullivan nevű tea- és kávékereskedő a vásárlóknak szánt mintákat csomagolta kis selyem tasakokba. A vásárlók –lusta emberek lévén- ezt a csomagot dobták mindenestül forró vízbe. Ezek után egyre több ilyen felkérés érkezett a kereskedőhöz, hogy a teákat már ebbe a tasakba csomagolja, így megszülettek az első tea tasakok. Az üzletembernek természetesen nem kellett kétszer mondani, hogy lecsapjon erre a lehetőségre és elterjessze a teázás ezen új fajtáját. Így indult világhódító útjára a teafilter az 1900-as évek elején. Jól jártunk vele? Annyira nem… A következő öt kategóriában mérkőzik meg egymással a szálas és a filteres tea:

 1. Az íz

A tealevélnek áztatáskor sok helyre van szüksége, akár 4-5-szörösére is növekedhet a térfogata, de ez nagyon fontos ahhoz, hogy kiengedje magából az ízeket. Tehát ha a filter „börtönébe zárjuk” akkor nem adjuk meg a lehetőséget ennek. Ezt az ipar gyorsan megoldotta azzal, hogy kisebb darabokra vágta a leveleket így megelőzte a nagy térfogat növekedést. Szuper! Ez magával hozta a következő problémát: minél apróbb a levél annál nagyobb a vízzel érintkező felület. Ami önmagában nem is lenne gond. De ezzel sokkal gyorsabban kiszabadulnak a teából a keserű ízért felelős vegyületek. Ez szálas teánál sokkal jobban kontrollálható, így nem lesz keserű a főzet. Filteresnél ezt a kontrollt el is felejthetjük, ilyenkor jön jól a cukor, citrom, méz... Össze sem hasonlítható ízben egy filteres egy szálassal.  Szálas tea – filteres tea   1-0.

 1. Az ár

A filteres olcsóbb.. De olcsó húsnak híg a leve… tartja a mondás. Csak a mesében létezik, hogy alacsony árért minőséget kapunk… vagy még ott sem. Egy 25 filteres átlagos Lipton  tea 3-400 Ft körül mozog jelenleg.  A Teabazaar szálas tea csomag átlagosan 1200 Ft amely ugyanúgy 25 csésze teára elegendő mennyiséget rejt magában. Ebben a versenyben a filteres tea verhetetlen, nem tudunk (de nem is akarunk) vele versenyezni. Szálas tea- filteres tea  1-1.

 1. Összetétel, vizualitás

A szálas teában nincs zsákbamacska. Láthatjuk a szárított leveleket, ízesített tea esetén a szárított gyümölcsöket, fűszereket. Minden ott van előttünk. A filteres teánál már nem ez a helyzet, ahol a tasak „ápol s eltakar”. Már említettem, hogy itt eleve a rosszabb minőségű teát töltik a tasakokba ami minden túlzás nélkül a futószalag mellől összesöpört és a láda aljáról összegyűjtött port és törmeléket  jelenti. Az ízesítési megoldások pedig az aromákra korlátozódnak. Továbbá nem beszéltünk magáról a filter anyagáról (amely kis arányú alternatív anyag kivételével) vegyszerrel kezelt (fehérített). Nyilván ezeket a vegyszereket sem szívesen látnánk a csészénkben. A mérkőzés állása: Szálas tea- -filteres tea 2-1.

 1. Kényelem

Ez egy kritikus pont azzal kapcsolatban, hogy valaki filteres vagy szálas teát iszik-e. Sőt általában ez a fő szempont az ár és íz előtt. Nincs mit szépíteni ezen: a szálas tea főzése bizony kis macerával jár. Kell kis szűrő hozzá vagy teadió. Elkészítés után el kell mosogatni a szűrőt, levelek nedvesen tapadnak mindenhová, mosogató lefolyóba nem célszerű kiönteni mert dugulást okozhat stb. Ezek is a „tea rituálé” részei. De igazából soha nem tart 5 percnél tovább egy tea elkészítése. Az a helyzet, hogy lusták vagyunk, (én is ). Mennyivel egyszerűbb egy filtert bedobni, kivenni és kész is… Ez a pont a filteresé, akármilyen elfogult vagyok a szálas teával.  Szálas tea – filteres tea 2-2.

Megjegyzés: létezik un. piramis filter amelyben valódi szálas teát találunk. Itt már van hely biztosítva a tea megfelelő növekedéséhez áztatáskor. A gondos csomagolást viszont a vásárlónak meg kell fizetnie: jellemzően 1,5-2-szeres szorzót jelent árban ha piramis tasakos teát vásárolunk. 

 1. Ár-érték arány

Nézzünk meg összehasonlításként pár általánosan fogyasztott italt (alkoholos, alkoholmentes) az érthetőség kedvéért liter áron. Árak a minőséginek mondható kategóriára vonatkoznak (minőségi értsd úgy, hogy nem “tablettás”, nem “kannás”, nem tasakos és nem “áfamentes”...)

 • sör  500 Ft/liter
 • tej  300 Ft/liter
 • bor 1000 Ft/liter
 • energiaital 800 Ft/liter
 • szénsavmentes ásványvíz 70 Ft/liter
 • szálas tea 192 Ft/liter

Számoljunk! Egy tasak tea 50 g amiből 25 csésze tea (csésze = 250 ml) készíthető, azaz 6,25 liter. 1200/6,25 = 192 Ft/liter.

Pár dolgot azért szögezzünk le. Isten ments, hogy a sör és bor kedvelőket le akarnám beszélni bármiről! Sőt az is lehet, hogy erős sarkításnak tűnik egy lapon említeni a teát a tejjel vagy az energiaitallal. Ezt elismerem. Ezzel csak szerettem volna elhelyezni a minőségi szálas teát abba a kategóriába ami senkinek sem luxus. A filteres teáról szó sem esett. Okot az 1. és 3. pontban keresd. :)

Szálas tea – filteres tea 3-2.

Összegzés

Nyilván egy szálas tea webáruház tulajdonosa nem hozhat más eredmény minthogy a filteres tea a rosszabb. Ezt mondhatjuk elfogultságnak de inkább a tapasztalat hozta. Sokszor láttam kikerekedett szemeket amikor belekortyolt valaki az első szálas teájába. „Ilyen az igazi tea?”. Úgy hiszem a fent említett pontok alapján mindenki el tudja dönteni, hogy melyiket válassza.. (ugye hogy a szálas teát? ☺ ). Mindenesetre: az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz teát igyunk.