Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

1. rész Tea: A kezdetek

Fodor Szabolcs
2019. 06. 16. 08:00:00

 

A második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a víz után, a tea. Meglepően hangozhat a kezdő teázóknak de az összes tea (fekete, zöld, fehér, oolong, pu’erh) ugyanarról a növényről származik.

 

 

Mi a tea?

A második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a víz után, a tea. Meglepően hangozhat a kezdő teázóknak de az összes tea (fekete, zöld, fehér, oolong, pu’erh) ugyanarról a növényről származik. Ez a sokoldalú növény pedig nem más mint a Camellia sinensis, azaz a teanövény. Szándékosan nem írtam teacserjét mivel a Pu’erh teát - akár több száz éves – teafák leveleiből készítik, ezeket hiba lenne cserjének nevezni. A teanövény egy szubtrópusi örökzöld amely Ázsiában őshonos. Növekedését legjobban a laza, mély talaj és a szubtrópusi klíma segíti nagy tengerszint feletti magasságban. Összefoglalva: amit mi klasszikusan teának hívunk az ebből a növényből készült főzet.  A köznyelvben viszont sokszor a nem teanövényből készült főzeteket is teának hívjuk, ezek jellemzően gyógyteák és szárított gyümölcskeverékek. Ezek különböző gyógynövény, rooibos, honeybush és yerba maté tartalmú ízesített vagy natúr keverékek. Később rájuk is kitérünk.

Hogyan növekszik?

A teanövény vadon is terem Ázsia nagy részén de legnagyobb mennyiségben a mezőgazdaság termeszti kezdve a kis családi gazdaságoktól a több ezer hektáros teafarmokig. A legjobb tea általában nagyobb magasságokban, meredek lejtőkön terem. A terep adottságai miatt ezek a teák általában kézzel szedettek és körülbelül 2000 levél szükséges ahhoz, hogy fél kilónyi kész tea elkészüljön. Akármennyire hihetetlenül hangzik, tartsuk észben, hogy ezek a módszerek már több ezer évesek és a prémium teák nem véletlenül vannak a magasabb árkategóriában.  Persze a legnagyobb mennyiségben elérhető teákat nagy kiterjedésű, alacsonyan elhelyezkedő, sík területeken termesztik ahol alkalmazható akár a gépi szedés is. Azonban fontos megjegyezni, hogy a legkiválóbb, kézzel szedett prémium teák között is van sok olyan, amelyet ilyen alacsonyan fekvő területeken termesztenek. A termesztés módja csak egy a számos tényezőből, amely a végtermék minőségét meghatározza.

A tea feldolgozása

Azokat a teákat amelyeket tradicionális eljárásokkal készítenek összefoglalóan ortodox teáknak nevezünk. Ezekhez klasszikusan a két felső fiatal levelet és egy rügyet szednek le kézzel. Teás szaknyelvben a rügy a még nem kinyílt levelet jelenti, nem összekeverendő a virágzás előtti rüggyel. A szedést követő fő lépések (vagy azok hiánya) határozzák meg, hogy végül milyen teát kapunk. Ezek mértéke és kombinációi eredményezik azt, hogy mára már több ezerre tehető a különböző fajtáknak a száma amelyeket ugyanabból a növényből állítanak elő. A legtöbb ma használatos hagyományos eljárás ötvözi az ezer éves módszereket és a modern kor innovációit. Ugyanúgy megtaláljuk a szárításhoz használt bambusz tálcákat mint a levelek sodrását végző sodrógépeket amelyek pontosan utánozzák a kézi sodrást. A minőségi tea előállítását minden állomásnál nagy tapasztalattal rendelkező teamesterek irányítják és ellenőrzik, generációkon átívelő tudás birtokában. Egy adag (adag = egyszerre kezelt mennyiség, nem pár gramm) tealevél elkészítése több napot is igénybe vehet.

A modern eljárás amely a CTC (crush-tear-curl) elnevezést kapta már sokkal gyorsabb és kimondottan a fekete teák nagy mennyiségű előállításához használják. Az előállítás során a felső leveleket géppel  vágják le, törik össze apróbb darabokra és apró golyókká formálják..A végeredmény erős italt ad amely többek közt az Indiában kedvelt Masala Chai teakeverékek alapját is adja. A teafilter gyártó cégek ezt az eljárást használják.

 

Mi van a teában?

  • Esszenciális olajok – ezek szolgáltatják a tea ízét és aromáját.
  • Polifenolok (antioxidánsok) – ők felelősek a tea fanyar, „élénk” ízéért továbbá a tea jótékony hatásait is nekik köszönhetjük.
  • Koffein – a kávéfogyasztók már ismerik, ez adja a tea energizáló hatását.

Annak ellenére, hogy a tea a legtöbbet fogyasztott ital a víz után, kultúrája sokszor helyi szokásokra szűkül. Például a legtöbb teafogyasztó Darjeeling-ben még sohasem ivott tajvani Pouchong-ot. A legtöbb ember Kínában nem iszik fekete teát. Az évszázados hagyományú Japán teaceremóniát, amely a porrá őrölt zöld teát, a Matcha-t használja, a sri-lanka-i fekete tea rajongók sosem próbálták. Pont ezért a tea alkalmas arra, hogy hidakat építsen a kultúrák közé és ezzel közelebb hozza őket egymáshoz. A Teabazaar csapata is arra törekszik, hogy folyamatosan bemutassa a világ összes teatermő vidékét egy-egy finom csésze teával.

Kellemes teázást!