Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

8. rész Kulisszák mögött avagy hogyan válogattam a teákat...

2019. 11. 23. 00:00:00

 

A tea rögös útja az első kóstolótól a Te csészédig. :)

 

Egy kicsit szeretnélek Téged bevezetni a kulisszák mögé. Ebben a cikkben elárulok pár műhelytitkot arról, hogyan alakult ki a jelenlegi választék. Akár vehetjük egy kis visszatekintésnek is erre az évre hiszen a teás webshop ötlete év elején pattant ki a fejemből. Sok sok apró részletből állt össze a kép mire eljutottam oda, hogy elinduljak. Sok oldal jegyzet és irkafirka gyűlt össze mire kialakult a koncepció. Ennek a folyamatnak az egyik fontos pontja volt a választék összeállítása.

 

Első lépésként felkerestem nagykereskedelmi partnereket akikről úgy gondoltam, hogy megfelelők lennének hosszú távon. Ezek között volt hazai és külföldi is. Nyilván ezt ne úgy gondold, hogy „Csókolom, van-e teájuk? Vennék.” Itt már kerek perec igazolnom kellett, hogy én egy vállalkozás keretében igenis teát fogok árulni, mert addig szóba sem állnak velem. Ezek után kérhettem szabadon választott mintákat kóstolásra.

 

A kis személyes kitérő. Kezdetben csak natúr teákat kóstoltam magamból kiindulva, én általában ezeket iszom. Aztán egy barátom tanácsára (aki történetesen üzemeltetett már teaházat, itt is köszönöm neki a tippeket ;) )  rendeltem különféle ízesített teákat is. Először tényleg úgy készültem, hogy főleg natúr teáim lesznek de most már látom, hogy nagy hibát követtem volna el. Az ízesített teák nagyon kedveltek és népszerűek.

 

Tehát kezdődhetett a kóstolás amelynél több dologra figyeltem:

  1. Ne ítéljek elsőre

Már korábbi cikkemben is írtam, igazából nincs két egyforma csésze tea. Kicsit több füvet teszek bele, kicsit több vizet, más hőfok, más áztatási idő. Tehát az első benyomás persze fontos volt, de ne csak az döntsön.

  1. Ne csak én kóstoljak

Itt jöttek képbe –néha tudtukon kívül- a családtagok, ismerősök, kollégák. 2 hónap szinte csak erről szólt, hogy szó szerint mindenki akit „elkaptam” teázott. :) Ekkor még csak nagyon kevesen tudtak a kis „ördögi tervemről” ezért így kaptam a legőszintébb visszajelzéseket. „Beszélgessünk, főzök teát”. Aztán a végén megkérdeztem: „Milyen volt amúgy? Elmegy?” :) Csak lazán. Persze voltak már beavatott kóstolóim, de tőlük is elvártam az őszinte értékelést. 

  1. Kísérletezzek

Mi lesz ha tovább áztatom? Mi lesz ha forróbb vizet öntök rá a kelleténél? Teafű mennyiség…stb. Volt olyan, hogy szándékosan rontottam el a teát. Próbáltam minden lehetőséget megtapasztalni. 

  1. Vissza az elejére

Sokszor ugyanabból teából csak 2-3 hét múlva kóstoltam legközelebb. Az első benyomásokat persze jegyzeteltem de ekkor már talán el is felejtettem milyen volt először, így szinte tiszta lappal indultam. Új kóstolás, új benyomások.

 

Végül összeállt egy hosszú lista

 

A legkritikusabb hozzáállás ellenére is összeállt egy kb. 50-es lista a finom teákból. Ebből kellett egy legfeljebb 20-as listát faragnom amely megfelel az alábbi kritériumoknak:

  • képviselteti magát az összes fő teatípus
  • elérhető natúr és ízesített változat is
  • a teák megfelelnek a különböző ízléseknek
  • szerepelnek benne „kötelező” klasszikusok (mint pl. az Earl Grey vagy a Darjeeling)

Miért pont 20 tea? (ami igazából kezdetben 19 lett) Mert a nagy választék összezavarja az embert. Fél év távlatából látom, hogy sokszor így is a bőség zavara áll elő. Ezért írtam a korábbi cikkemet az ilyen döntéseket elősegítve.

 

Mennyit teát kóstoltam eddig?

 

A cikk írásának pillanatáig legalább 150 fajta teát kóstoltam már ami folyamatosan bővül. Nincs megállás. A jelenlegi kínálatot dinamikusan szeretném kezelni persze figyelve a vevői igényekre is. Ezért idővel lesznek majd kifutók, újoncok, régi ismerősök és szezonális beugrók is. A fenti folyamat alapján láthatod, hogy ha teáról van szó nem ismerek tréfát. Ahhoz, hogy egy tea tasakjára felkerüljön a Teabazaar logó, nagyon kemény selejtezőt kell vívnia. :)

 

Jó teázást!

 

Fodor Szabolcs

www.teabazaar.hu