Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

4. rész Hogyan készítsünk rossz teát?

Fodor Szabolcs
2019. 08. 05. 00:00:00

 

A teázás árnyoldala.... Balesetek, tapasztalatok, tippek, őszintén.

 

Hogyan készítsünk rossz teát?


Már olvashattátok a legutóbbi cikkben, hogy mi a tökéletes tea titka. De arról ritkábban hallotok, hogyan lehet eljutni oda. A jó teához sok rossz teán át vezet az út… 

 

Régen is teáztam de úgy igazán nagyjából fél éve merültem bele. Azóta napi 2-3 csésze a minimum, legyen bármilyen meleg nyáron. Ez idő alatt bizony sok olyan teát sikerül készítenem amely a mosogatóban landolt… ihatatlan volt. Az első „haláloka” a teának az, hogy beáztatjuk és elfelejtjük. Aztán persze fél óra múlva  - amikor újra a konyhába tévedünk - eszmélünk rá, hogy ez a tea már csak egy „folyadék”. Innentől már italnak sem lehet nevezni. Persze az emberben néha benne van az, hogy „ha már kifizettem, megiszom”, de ez ízlés kérdése.

 

A következő baleset a jeges tea készítésénél történhet meg. Saját élmény.  Lefőzzük, hagyjuk lehűlni és irány a hűtő. Nagy elvárásokkal másnap reggel belekóstolunk és ami fogad az maga a borzalom. Keserű. De itt már ugye nem csak egy csészéről van szó, hanem alaphangon 1,5-2 liter teáról amit a strandra szántunk…. Kiönteni pazarlás, a muskátlira ráönteni gyilkosság. Így marad a „szem becsuk és igyuk úgy” megoldás. Ez megtörtént egy vásárlómmal is. Mondtam neki, hogy „figyelj ez tuti tea, ajánlom” stb. De ő is így járt és a baleset után jogosan kérdezhette volna, hogy „ha ilyen a jó teád akkor milyen a többi?” :D Persze átbeszéltük a folyamatot és utána már tisztázódott, hogy mi volt az a porszem ami bekerült a gépezetbe.  

 

Szóval tipp jeges teához: miután lefőztük alaposan szűrjük le finom szűrőn még frissen, így a maradék "zacc" miatt nem lesz keserű a tea. Ha nincs finom szűrőnk akkor óvatos leöntéssel is elkerülhetjük, hogy a levél törmelék tovább ázzon és keserű ízt adjon a teának.  Ezután már mehet a hűtőbe és nem fog minket csalódás érni. 

 

Ebből az apropóból szeretnék kitérni a filteres teára. A filteres teába általában apró levéltörmeléket töltenek. Áztatáskor emiatt sokkal nagyobb felületen ázik ki a tea, sokkal gyorsabban mint normál esetben. Emiatt nagyobb eséllyel lesz keserű a tea. Szálas teánál több kontrollunk van, nagyobb levelekkel normál áztatás alatt nem engedjük kioldódni a keserű ízt eredményező összetevőket. Így finomabb italt fogunk kapni. 

 

A zöld tea a következő mumus… Nagyon sok cikkben olvashattuk, hogy azért nem szabad leönteni 100 °C-os vízzel mert az egészségre jótékony hatással bíró vegyületek elbomlanak, stb. Én mondok egy egyszerűbb okot miért ne forrázzuk le: azért mert rossz lesz! Fanyar, keserű, rossz. Maximum 80 °C legyen a víz hőmérséklete (forralt víz- csapvíz 3:1 arányú keverésével 80 fok, hoppá, egy tipp! :) ) így elkerülhetjük azt, hogy egy életre elmenjen a kedvünk a zöld teától. Kettő perc áztatás 80 fokon. Nincs több trükk.

 

Tehát ahogy az életben minden területen igaz: a sikerhez sok sok kudarcot kell megélnünk. A jó teához sok rossz teán át vezet az út….

 

 

Kellemes teázást!