Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

3. rész A tökéletes csésze tea

2019. 07. 09. 19:11:31

 

Tea-víz arány, víz hőfok, áztatási idő a "szentháromság"... a többi csak formalitás :)

 

 

A tökéletes csésze tea

 

Nem számít milyen drága teád van, ha rosszul készíted el, szörnyű íze lesz. A rossz elkészítéssel gyakorlatilag egy életre megutáltathatjuk valakivel a teát. Egy kávérajongó ismerősöm mondta egyszer, hogy ízesítés csak a rossz kávéba kell. Ez ugyanúgy igaz a teára is. (Most egy emberként hördül fel a citrom-cukor és a tej-cukor tábor) Annyira azért nem akarunk sznobot játszani, hogy kijelentsük a teafőzés űrtudomány, de azért több annál mint, hogy fogjuk a forró vizet és nyakon öntjük vele a teát. Egyelőre félretéve azt a tényt, hogy a filteres teák általában gyengébb minőségűek (erről majd később), a megfelelő tea készítésénél 5 fő tényezőre kell figyelnünk, kisebb-nagyobb mértékben: víz, tea mennyisége, hőmérséklet, idő, felszerelés.

A víz

Abban a sörkedvelő olvasók is egyetértenek, hogy minőségi sör alapja a minőségi víz, ez a teánál sincs másképp. De mielőtt elkezdenénk rohanni forrásvizet beszerezni egyenesen a Himalájából, egyszerűsítsük le a dolgot arra amit több reklámban hallhattunk már, ez pedig a víz keménysége. A kemény víz  nagy ásványi anyag tartalma miatt sokkal több fanyar, kesernyés ízt fog kivonni a levélből. A lágy víz pedig azért nem jó mert nem fog elegendő polifenolt kivonni, ami az ízért és a pozitív egészségügyi hatásokért is felel. Tehát valahol az arany középút a megfelelő. Fontos még említeni a víz oldott oxigéntartalmát amely ugyanúgy segíti a tea ízeinek kibontakozását. Az oxigéntartalom forralás hatására csökken így logikusan következik, hogy az újraforralt vízben még kevesebb oxigén lesz. Ezért használjuk mindig friss vizet a teához. A kínaiak csak úgy hívják a forralt vizet, hogy „halott víz”, talán nem véletlenül.

Tea mennyisége

Ökölszabály szerint egy átlagos csésze (~250 ml) teához 2 gramm tea szükséges. A teáskanál jó kiindulási alap de ez is teatípustól függ. Egy sodort Gunpowder zöldteából kevesebbet jelent 2 gramm mint egy nagyobb leveleket tartalmazó Pai Mu Tan fehér teából. Igazából nincs semmi kőbe vésve, a pénztárcánkra és ízlésünkre hallgassunk. A több levelet használunk egyszerűen csökkentsük az áztatási időt mint ahogyan ezzel találkozhatunk a Gongfu cha teaelkészítésnél is. Ennek külön cikket fogunk szentelni.

Hőmérséklet

A hőmérséklet is teafüggő. Használjunk frissen forralt (100 °C) vizet a fekete teánál, sötét oolong-nál,  rooibos-nál ás honeybush-nál. Ezek karakteres teák és nem kapunk kesernyés ízeket magasabb hőmérsékleten sem. Más a helyzet a fehér, zöld és világosabb oolong teáknál. Itt a forralt víztől már fanyar, kesernyés lesz a főzet, elveszíti a gyümölcsösségét. Ideális  a  maximum 80 °C-os hőmérséklet amit egy egyszerű trükkel elérhetünk ha nincs kéznél digitális hőmérőnk vagy hőmérős vízforralónk. Ha a forralt vízhez hozzáöntünk 1/3-ának megfelelő mennyiségű hideg vizet (csapvíz vagy szoba hőmérsékletű víz) akkor megkapjuk a 80 °C-os vizet. Ezt tekinthetjük általános ökölszabálynak. (Megjegyzés: pontos számolás után a leghidegebb téli csapvíz és a normál szoba hőmérsékletű víz között végeredményben 3 °C különbség adódik, tehát nem számottevő.)

Idő

A mondás szerint „az idő mindent elrendez”. A mi esetünkben csak keserű teát eredményez. Nem szabályként inkább csak általános javaslatként elmondható, hogy legfeljebb 5 perc áztatási idő javasolt bármely fekete, rooibos, honeybush teánál és legfeljebb 3 perc a zöld, a fehér és az oolong teák esetében.

Felszerelés

Nem célom felsorolni az összes teázási segédeszközt ami egy jó teához szükséges. Ha a hétköznapi teázást vesszük alapul akkor a kevesebb, jobb. Őszinte leszek: nekem sincs kedvem minden nap elővenni a porcelán teáskészletemet és minden nap elmosogatni. Léteznek szűrős teáscsészék különböző méretben amelyeket akár munkahelyre is elvihetünk, így nem kell tartanunk főnökünk rosszalló tekintetétől egy „szeánsz” alatt. Egy fontos szempontra azért felhívnám a figyelmet. A tea áztatás során körülbelül száraz térfogatának ötszörösére növekszik így elég szabad helyet kell biztosítani neki, hogy megfelelően ki tudja adni zamatát. Mi esetünkben (szálas tea webshop) természetesen a szálas teákra vonatkozóan kell érteni ezeket a javaslatokat, filternél eleve zárt helyen ázik a tea ami tovább rontja a főzet minőségét.

Most már azért láthatjuk, hogy sok előfeltétele van a tökéletes csésze teának de közel sem olyan bonyolult elkészíteni. Válasszuk ki az ízlésünknek és pénztárcánknak leginkább megfelelő teát és egyszerű elveket, ökölszabályokat követve biztosan nem érhet minket csalódás. 

Kellemes teázást!